Gastronomska i arhitektonska atrakcija Sarajeva: restoran kultnog statusa

4 sobe gospođe Safije su koncept koji pod svojim krovom objedinjuje nekoliko cjelina: restoranski dio, vinski i koktel bar, lounge room i Safijinu ljetnu baštu. Restoran je, u godinama postojanja, stekao kultni status u Sarajevu, ali se dobar glas uvijek čuje i daleko šire, pa je Safija danas prva na listi „must visit“ posjetiteljima Sarajeva iz cijelog svijeta.

 

Kuća kao zalog ljubavi

Safija je oličenje svih onih divnih osobina koje su upisane u genetsko naslijeđe naših prostora, Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine. U njoj je duh davno utihnulih, a lijepih vremena kada se, svrh svega, cijenila dobrota, odmjerenost, otmjenost, maniri, gostoprimstvo, kultura, umjetnost, kada su podjednako važni bili i kvalitet hrane i način na koji je servirana i kojim se slijedom jede. Safijin je karakter neumitno obilježila ljubav prema čovjeku koji nije pripadao u njen svijet, jednako kao što je i ona bila stranac u njegovom, što je takvu ljubav učinilo gotovo nemogućom u ona vremena. No, kako već znamo – ljubav, ona koja je snažna i nesebična, je neuništiva i ništa joj ne može stati na put. Safija i Johan su nadrasli i vrijeme i prostor i ispričali jednu od najljepših ljubavnih priča regiona. U zalog ljubavi, Johan je Safiji poklonio onakvu kuću na Čekaluši kakvu je ona, skromna unatoč bogatstvu iz kojeg je potekla, poželjela.

 

Gastronomska čarolija

Restoran 4 sobe gospođe Safije svoju kuhinju baziraju na egzotičnoj fuziji modernog kulinarstva i tradicionalnih recepata bosansko-hercegovačke kuhinje. Namirnice koje se koriste su najvećim dijelom iz domaćeg uzgoja i na ovo se u restoranu polaže posebna pažnja.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here