Bojan Križaj i skijaši iz regiona spustom mira otvaraju Festival 84 na Jahorini

0
15 MART

Prvo izdanje novog Exitovog Festivala 84 probudit će olimpijski duh regiona i podsjetiti sve na velika zajednička dostignuća koja su te 1984. odjekivale cijelom planetom. Najveća legenda jugoslovenskog skijanja Bojan Križaj lično se odazvao da predvodi “Spust mira i prijateljstva” kojim će u četvrtak, 15. marta, biti i zvanično otvoren novi zimski festival na olimpijskoj Jahorini.
Njemu će se pridružiti skijaši iz svih zemalja bivše Jugoslavije, a pozvani su i svi ljudi dobre volje da se pridruže ovoj plemenitoj povorci koja kreće 15. marta u 13 sati sa vrha staze Poljice. Festival 84 zatim će zvanično biti otvoren paljenjem olimpijskog plamena koji će obasjati mjesto gdje su 1984. godine održane Zimske olimpijske igre.

Istog dana, uz podršku Regionalnog vijeća za saradnju, bit će održana nova u nizu panel diskusija “Tihe balkanske većine” pod nazivom “Turizam, kultura i sport povezuju region” kojom će biti ukazano na važnost jedinstva i na razvijanje turističkog, kulturnog i sportskog potencijala u cilju povezivanja regiona. Na panelu će, pored skijaške legende Bojana Križaja, govoriti osnivač Exita i Festivala 84 Dušan Kovačević, generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović, predsjednica Skupštine Inkubatora društvenih inovacija “MUNJA” iz Sarajeva Majda Mujanović Babović i osnivač NVO “Balkanac” Nemanja Cvetković.

Neformalna grupa umjetnika i istaknutih javnih ličnosti pod imenom “Tiha balkanska većina” okupila se u aprilu 2016. godine kao odgovor na rastuće tenzije među državama u regionu i uputila otvoren poziv za očuvanje mira na Balkanu. Tribinama koje su održane u prethodnoj godini povodom 25 godina Exitovog aktivizma prisustvovao je veliki broj javnih ličnosti i posjetilaca koji su saglasni sa vizijom našeg regiona okrenutog miru i saradnji među državama i narodima što je misija EXIT festivala od njegovog osnivanja.

U ostatku programa, na pet dnevnih i noćnih bina širom Jahorine, od 15. do 18. marta nastupit će poznate internacionalne, regionalne i domaće zvijezde, kao što su Sigma, Asian Dub Foundation, Umek, Joris Voorn, Burak Yeter, Filatov & Karas, Mahmut Orhan, Patrice Baumel, After Affair, Bad Copy, Forest People, Frenkie, Kontra & Indigo, Helem Nejse, Mladen Tomić b2b Siniša Tamamović, Van Gogh, A Skitzo, Billain, Black Acid b2b Vanyano, DJ Soul, Forest People, Forniva b2b Andrej Jelić, G.Edd b2b Fedja Knajdl, Merakoon, Mr. Mehikano, Said5, Soole b2b Robert S, Woodie, Worda, Zli Jay i mnogi drugi. Više detalja o Festivalu 84 možete pronaći na zvaničnoj stranici festivala.

Ograničen kontigent ulaznica sa 40 posto uštede, po cijeni od 44 KM bit će u prodaji putem prodajne mreže Kupikartu.ba najkasnije do petka ili ranije do isteka zaliha, nakon čega će cijena biti viša. Na stranici zvanične Exitove turističke organizacije exittrip.org dostupna je i ograničena količina promotivnih paketa sa ulaznicom za festival te dvodnevnim ski pasom i raznovrsnom ponudom smještaja u blizini festivalskih lokacija.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here