Da li su ovo najopasnije plaže na svijetu?

0

“Čudo od sedam milja” (Seven Mile Miracle) je nadimak koji nose pješčane plaže na sjevernom dijelu havajskog ostrva Oahu. One se prostiru, kao što im samo ime govori, u dužini od sedam milja, odnosno 11,2 kilometra.

Na potezu od Halejeva Bič Parka do Sanset Biča leži Seven Majl Mirakl – jedno od najvažnijih mjesta za surf, koje još nazivju i surferskim rajem.

Razlog za to skriva se u činjenici da se tu mogu naći izuzetno moćni talasi, koji za samo nekoliko sati mogu da narastu od pola metra do pet metara visine.

Iako se tu može surfovati skoro tokom cijele godine, najbolji surferi posjećuju Oahu od novembra do januara, kad su talasi najviši i najbolji.

Surferi se tada takmiče ko će da ulovi najveći talas.

Zbog visokih i nestabilnih talasa sjeverna obala ostrva Oahu smatra se jednom od najopasnijih plaža na svijetu, piše Punkufer.

Opasnost od davljenja, kao i od povređivanja na vodi je vrlo velika. Spasioci svakoga dana na ovom potezu spase tridesetak osoba. Godišnje čak i do 1.000.

Ali ta statistika na obeshrabruje adrenalinske zavisnike zaljubljene u okean, kao ni česta upozorenja o opasnim strujama oko Oahua.

Zani

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here