KINEZI ŽELE DA ULAŽU Proizvodnja energije može da privuče investicije vrijedne 10 milijardi eura

0

Bosna i Hercegovina raspolaže velikim potencijalima u oblasti proizvodnje energije, a ova oblast bi u narednom periodu mogla privući investicije vrijedne i do 10 milijardi eura, ističu u Agenciji za unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH.

U FIPA objašnjavaju da je riječ kako o onoj obnovljivoj – voda, vjetar, sunce, bio masa, tako i termo energiji bazirane na rezervama uglja.

– Značajna je i industrija autodijelova. U BiH se nalazi veliki broj preduzeća koje proizvode različite dijelove za automobilsku industriju – ističu u FIPA i dodaju da su veliki prirodni potencijali i ljepote BiH tek neznatno iskorišteni, tako da je oblast razvoja turističke djelatnosti tek na samom početku.

– Najperspektivnije grane turizma u BiH su zimski i planinski turizam, eko-turizam, spa-turizam, kulturni i vjerski turizam i jednim dijelom morski turizam. Među atraktivne sektore za strane investitore, također spada i metalski sektor u BiH koji ima dugu historiju, velike potencijale, te posjeduje prirodnu konkurentsku prednost uglavnom zbog postojećih resursa sirovina, radne snage, i slično. Nezaobilazan je i drvni sektor. Najpoznatiji prirodni resurs BiH je drvo, a 53 odsto zemlje je prekriveno šumom koja se koristi za preradu drveta i proizvodnju nameštaja – kažu u FIPA.

Analiza ove agencije pokazuje da su Kinezi zainteresovani za energetiku, Turci za poljoprivredu, investitori iz arapskih zemalja za turizam i nekretnine, a iz Italije i Njemačke za metalski sektor.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here