Malezija – zemlja tri naroda, tri civilizacije, tri vjere, spojenih na prostoru od sjeverne granice s Tajlandom do ostrva Borneo, koje dijeli s Indonezijom.

Uprkos ogromnim različitostima, narodi te zemlje žive u slozi. Bar to tako izgleda na prvi pogled jer lokalno stanovništvo tvrdi da Malajci preziru Kineze, dok jedni i drugi preziru Indijce.

Ma koliko se turističke brošure i ostale vrste propagandnih materijala trudile prikazati stvari na idiličan način, realnost je malo drugačija.

Malezija je nedavno obilježila 50 godina postojanja, a glavna formula koja Malajce, Kineze i Indijce drži na okupu u federaciji 13 država i tri federalne teritorije i sa više od 27 miliona stanovnika stara je koliko i svijet – ekonomski interes.

Bivša engleska kolonija: Ova zemlja, koja je prema turističkoj posjećenosti nedavno bila svrstana u top 15 destinacija u svijetu, svojevremeno je bila dio engleske kolonije, da bi se 1963. godine izborila za nezavisnost. Dio engleske kulture Malezijci su zadržali i danas, te većina stanovnika izuzetno dobro govori engleski jezik, krenuvši piramidalno, od najnižih, prema najvišim slojevima društva.

Jedna od specifičnosti Malezije su taksiji na ljudski pogon. Riječ je robusnom biciklu-kočiji, koji vozi vozač, kočijaš, dok vi sjedite zavaljeni u udobni slamnati naslonjač. Sama vožnja je svojevrsna turistička atrakcija, te je predviđena kao taksi tura, uz mogućnost razgledanja krajolika.

Kada je riječ o klimi Malezije, onda treba naglasiti da vlada ogromna vlaga, a temperatura se konstantno kreće oko 35 stepeni Celzijusa, što isparavanja čini još većim.

Spoj starog i novog: Za Maleziju se može reći da je svojevrstan spoj starog i novog. Vozeći se glavnim gradom, Kuala Lumpurom, vidjećete oronule kineske ulice i futurističke zgrade, nalik onima iz filmova o naučnoj fantastici. Jedna od njih je simbol Malezije, “KL twin towers”, zgrada “Blizanci”, ovjekovječena u filmu o slavnom Džejmsu Bondu. Još jedna zanimljiva atrakcija je i toranj, repetitor, koji je zauzeo četvrto mjesto u svijetu po svojoj visini, a koji je viši od 400 metara. Ono što je još zanimljivo za Maleziju je činjenica da različite kulture, rase i religije žive u miru na jednom teritorijalnom okruženju. Gotovo svakidašnji prizor su plaže na kojima šetaju dame u oskudnim bikinijima, tik pored pokrivenih dama, prema islamskim propisima, koje često nose i veo preko lica.

Vjekovni centar kulture: Kao pogodno, tranzitno područje, Malezija je vjekovima bila centar kulture, te su se na taj način izmiješale različite nacije. Kinezi su preko Malezije prevozili svoje mirođije, dok su Indijci trgovali svilom. Rezultat stogodišnjih transakcija su nove rase, te danas svaka od njih ima svoj poseban naziv, praznike i kulturu.

Gurmani i sladokusci uživaće u istraživanju kulinarskih specijaliteta, a Malezija ih ima uistinu na pretek. Na jelovniku ćete naći gotovo sve, pijavice, slatko-ljute palačinke, piletinu s okusom dinje, razne vrste školjki, te fermentirano voće od kojeg se možete opiti, ako ih pojedete više.

“Lacoste” patike od 15 evra:  Svi koji su željni kvalitetnog šopinga, sva svoja nadanja i porive mogu ispuniti u nekom od gigantskih šoping centara ili kineskih pijaca, koje su takođe izuzetno posjećene, a cijene su prilično povoljne. Riječ je o mjestima na kojima se prodaju kopije brendiranih stvari. Primjera radi, “Lacoste” patike, na kineskoj pijaci možete kupiti za svega 15 evra. Naravno, riječ je o kopiji, ali izuzetno kvalitetnoj.

Malezija je ustavna monarhija, na čijem je čelu vladar s titulom jang di pertuan agong, u prevodu onaj kojeg su učinili gospodarem, ili prosto kralj. Njega biraju između jednog od devet nasljednih sultana svakih pet godina. Sve države na poluostrvskom dijelu Malezije imaju nasljedne vladare osim Melake i Penanga, koje uz države Sabah i Saravak, na istoku zemlje, imaju guvernere imenovane od vlade. Vlast kralja je uglavnom ceremonijalna. Izvršnu vlast predvodi premijer.

“Plava kuća”

Jedna od specifičnosti Malezije je i građevina pod zaštitom UNESCO-a poznata kao “Plava kuća”, koja je svojevremeno jedina preživjela napad osvajača.

Naime, neprijatelji je nisu željeli uništiti, misleći da je u pitanju sam hram. Kuću je sagradio kineski “Rockefeller”, koji je imao sedam žena. Posljednja, najmlađa žena rodila mu je sina. Kao nagradu poklonio joj je “Plavu kuću”. Tada je imao 74 godine, a majka njegovog sina 24.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here