Muzej Alija Izetbegović

0

Muzej “Alija Izetbegović” kao depadans Muzeja Sarajeva, otvoren je 19.10.2007.gogine. U staroj utvrdi grada, tačnije u vratačkim kapi kulama Ploča i Širokac, zahvaljujći entuzijastima i poštovaocima lika i djela Alije Izetbegovića, rodio se još jedan spomenik koji uz šehidsko mezarje “Kovači” priča stalnu bosansku priču o životu i smrti i borbi dobra protiv zla.

Pored stalne postavke koja svojim sadržajem poziva i privlači posjetitelje i javnost Bosne i Hercegovine, Muzej “Alija Izetbegović” svojim proaktivnim pristupom ide ka posjetiteljima i tako potiče njihov interes za period najmađe historije Bosne i Hercegovine opečaćene likom i djelom Alije Izetbegovića.

U skladu sa programom Muzeja Sarajeva, Muzej “Alija Izetbegović” organizira radionice za učenike osnovnih škola. Nakon obilaska, te predavanja koje održi kustos Muzeja, učenici u svojim likovnim i literarnim radovima bilježe dojmove i stečeno znanje.

Pored rada s učenicima, Muzej potiče i naučno-istraživačke i diplomske radove studenata, te doktorske disertacije intelektualaca i naučnika. Pružajući im usluge stalne komunikacije sa Muzejom, te stavljajući im svoju biblioteku i razne vidove historijskih izvora na raspolaganje Muzej “Alija Izetbegović” i na ovaj način daje doprinos istini.

Posebnu pažnju zavrjeđuje mobila izložba fotografija o životu, liku i djelu Alije Izetbgovića koja je svoj debi ostvarila 2008. godine u Istambulu, a koja je kasnije gostovala i u gradovima Bosne i Hercegovine, pružajući tako obrazovnim institucijama mogućnost organiziranja dodatne edukacije i pobuđujući interes javnosti za istinom o prvom Predsjedniku nezavisne Bosne i Hercegovine.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here