25. SARAJEVO FILM FESTIVAL POD POKROVITELJSTVOM UNESCO-A

JUBILARNI, 25. SARAJEVO FILM FESTIVAL BIT ĆE ODRŽAN POD POKROVITELJSTVOM UNESCO-A. U PISMU AUDREY AZOULAY, GENERALNE DIREKTORICE ORGANIZACIJE UJEDINJENIH NACIJA ZA OBRAZOVANJE, NAUKU I KULTURU (UNESCO) NAVODI SE KAKO FESTIVAL DIJELI VRIJEDNOSTI UNESCO-A “KAO DOGAĐAJ POSVEĆEN PROMOVIRANJU DIJALOGA I TOLERANCIJE PUTEM UMJETNOSTI”.

25. Sarajevo Film Festival pod pokroviteljstvom UNESCO-a

“Uvjerena sam da će 25. Sarajevo Film Festival sa svojim programima pridonijeti dostupnosti filmske umjetnosti širem krugu publike i osnaživanju mira u Južnoj Evropi”, navodi Azoulay.

“Sarajevo Film Festival, kao najpoznatiji i najprestižniji filmski festival u ovom dijelu Evrope, svake godine uspostavlja nove standarde, a ove godine održaće se pod prestižnim pokroviteljstvom UNESCO-a. Sarajevo Film Festival je odličan primjer kako kvalitetni projekti iz Bosne i Hercegovine mogu biti konkurentni na međunarodnom planu, zbog toga zaslužuje sve pohvale i čestitke. Siguran sam da će 25. Sarajevo Film Festival svojim kvalitetom ne samo  povezati ljubitelje filmske umjetnosti već dati i dodatni doprinos promociji Sarajeva i Bosne i Hercegovine”, izjavio je ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik Državne komisije za saradnju Bosne i Hercegovine s UNESCO-m Adil Osmanović.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival bit će otvoren 16. augusta svjetskom premijerom filma “Sin” bh. rediteljice Ines Tanović. Film će biti prikazan u sklopu Open Air programa u kojem ćemo gledati filmove “Tuga i slava” Pedra Almodovara, “Jadnici” Ladja Lyja, “Parazit” Joon Ho Changa, “Šavovi” Miroslava Terzića, “To mora biti raj” Elie Suleimanis, “Lijepo doba” Nicolasa Bedosa i “Bilo jednom u Hollywoodu” Quentina Taranina.Procjenjuje se da ce ovi filmovi predstaviti jako dobar ulaz i najavu za njihova dalja predstavljanja.

“Za vrijeme održavanja Festivala Turistička zajednica Kantona Sarajevo bilježi rekordan broj turista. Prošle godine smo registrirali 78.000 turista u augustu. Usporedbe radi, prosječno mjesečno imamo oko 48.000 turista. Drugim riječima, broj turista, i domaćih i stranih, za vrijeme Festivala gotovo se udvostruči. Turistička zajednica Kantona Sarajevo stoga ususret jubilarnom izdanju s ponosom prati i podržava regionalnu promociju Sarajevo Film Festivala. Zahvaljujući poslu, upoznajem brojne države, kulture, ljude različitih profila. Ono što mi je uvijek bilo zanimljivo jest da oni koji i ako nisu čuli za Bosnu i Hercegovinu, čuli su za Sarajevo Film Festival. Sarajevo za vrijeme Festivala promijeni svoj izgled i ritam. Pozivam vas da dođete, osjetite poseban ritam grada, uživate u filmovima i programima Sarajevo Film Festivala i da budete među gotovo 80.000 zadovoljnih gostiju grada filma”, rekao je Nermin Muzur, predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

“Sretni smo da je i UNESCO prepoznao Sarajevo Film Festival kao čuvara kulturne baštine i raznolikosti. Od samih svojih početaka, umjetnošću smo čuvali duh, stvarali nove vrijednosti i pomjerali granice društva i kulture”, izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here