Solun za kafu, Milano za šoping

0

Slobodne dane za vaskršnje praznike mnogi će iskoristiti za kratka, ali slatka prolećna putovanja. Grčka gotovo uvek ima lepo vreme u prvom delu aprila, pa su aranžmani do Soluna ili Atine odličan izbor.

Tako autobuski aranžman za Solun košta 99 evra, traje pet dana i uključuje dva noćenja sa doručkom. “Argusovim” putnicima će ovo putovanje zauvek ostati u sećanju, ne samo zbog legendarne kafe na Aristotelovom trgu u Solunu, nego i zato što mogu da odu na izlet do Meteora, gde će na visokim stenama posetiti jedan od srednjovekovnih vizantijskih manastira (Sveta Trojica, Varlam ili Veliki Meteori). U nastavku odlazi se do doline reke Pinos, gde se nalazi Afroditin izvor mladosti, ali i Crkva Svete Petke, izgrađena u steni. Pre polaska za Beograd, turisti će videti Edesu, grad vode sa neverovatno velikim brojem izvora, potoka, vodopada i rečica, a prošetaće i do gradića Varosi i videti crkvu iz 15. veka, posvećenu Presvetoj Bogorodici Mariji.

Kao što u Solunu treba pojesti lokalni slatkiš trigona, u Atini treba jesti vafle sa sladoledom. Aranžman za Atinu košta 149 evra, ali traje šest dana i uključuje tri noćenja. To je dovoljno vremena da se upozna glavni grad Grčke, uživa u šopingu u ulici Ermu, ali i da se pređe Korintski kanal, vide Epidaurus i Mikena, popije kafa u Nafplionu…

Dobra je prilika da se Vaskrs proslavi i u Carigradu, jer avionski aranžman košta 149 evra. Vaseljenski patrijarh Vartolomej će služiti vaskršnju liturgiju u Crkvi Svetog Đorđa, a turisti će imati dovoljno vremena da obiđu i Crkvu Svete Sofije, Veliki bazar, jer aranžman obuhvata tri noćenja. Kada se tome dodaju i baklave, gurabije i ostali slatkiši – putovanje u Istanbul postaje pravi slatki doživljaj.

BROJKE

99 evra – Solun, 5 dana

229 evra – Švajcarska, 6 dana
U gradovima Zapadne Evrope biće završeni uskršnji vašari, ali će i dalje biti dovoljno prilika da se šopinguje i u Beču, pojede saher-torta i carske mrvice, a u Milanu botone kanoli (“dugmence”). Paket-aranžman za Beč, kao i za i Milano traje po pet dana (dva noćenja) i košta po 99 evra. Na putu ka Beču naše agencije često vode i do ogromnog “autlet” tržnog centra “Pandorf”, dok oni koji odluče da odu u Milano mogu da šopinguju i u “Seravalu” kod Đenove.

Proleće je i pravi trenutak da se vidi Sent Galen u kojem se nalazi opatija sa jednom od najbogatijih srednjovekovnih biblioteka na svetu. Turisti će videti i Cirih, Bazel i Bern u kojem se nalaze kuća Alberta Ajnštajna, Vrt ruža i čuveni sat. Ženeva će dodatno oduševiti “Argusove” turiste, jer je to centar svetskih poslovnih ljudi i naučnika. Aranžman je šestodnevni i košta 229 evra.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here