Velika prognoza za proljeće: Balkanu prijete jake oluje i poplave

0

Toplije proljetne temperature mnogi će dočekati s oduševljenjem, ali one će sa sobom u neke dijelove Europe, posebno na područje Balkana, donijeti opasne oluje i poplave, objavio je u velikoj prognozi za proljeće meteorološki servis AccuWeather.

Područje od Njemačke pa sve do Bjelorusije i Ukrajine bit će izloženo ekstremnim vremenskim uvjetima i olujama, dok će obilne kiše dovesti do velike opasnosti od poplava na balkanskom poluotoku. Na zapadu Europe očekuje se sušno i toplo proljeće, čak i iznadprosječno toplo.

Oluje i jaki vjetrovi neće biti neuobičajena pojava u proljetnim mjesecima na području Njemačke i Poljske, a nisu isključene niti razorne grmljavinske oluje, piše meteorolog AccuWeathera Tyler Roys.

“Već u rano proljeće očekuju se jake oluje na području Njemačke koje bi mogle dovesti do haosa u saobraćaju. Najveća opasnost od oluja prijeti krajem aprila i početkom maja. Munchen i Berlin u Njemačkoj, Kijev u Ukrajini i Minsk u Bjelorusiji će biti u najvećoj opasnosti od učestalih grmljavinskih oluja”, piše AccuWeather, prenosi Index.

Osim oluja, ovim područjima prijete i poplave, a moguća je i pojava tornada.

Dok će razorne oluje stvarati ozbiljne probleme sjevernije, područja od Alpa do Balkana bit će u velikoj opasnosti od poplava.

“Dok je u većem dijelu zime zabilježena ispodprosječna količina kiše i snijega na Balkanu, krajem zime očekuje se pojava oluja i obilnih kiša koje će se nastaviti i u proljetnim mjesecima”, kazao je Reppert. Opasnosti od poplava pridonijet će i otapanje snijega u gorskim krajevima.

Razdoblja s obilnom kišom mogla bi se u ovim područjima zadržavati i po više uzastopnih dana, prognozira AccuWeather. Snijeg će još biti moguć u najvišim predjelima sve do kraja marta.

Osim opasnosti od poplava, postojat će i opasnost od klizišta, ali prvenstveno u gorskim predjelima.

Nakon jedne od najkišovitijih zima u historiji Francusku očekuje iznadprosječno sušno proljeće. Na ovom se području ne očekuje mnogo oluja i padalina, a najkišovitije će biti na samom početku proljeća, u martu.

Očekuju se dugotrajna razdoblja sušnog i toplog vremena, pa će proljeće na trenutke na ovom području više podsjećati na ljeto, piše AccuWeather.

Na sjeveru Europe također se ne očekuju ekstremni vremenski uvjeti, što će donijeti olakšanje tamošnjem stanovništvu nakon snježnih oluja koje su ta područja pogađale u decembru i januaru.

Ipak, u Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu očekuje se pojava nevremena s obilnijom kišom, ali ona neće biti česta.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here