Vlada uvodi novu obavezu iznamljivačima apartmana. Evo koliko će ih to koštati

0

IZNAJMLJIVAČE apartmana, prema svemu sudeći, čeka velika promjena.

Kako je danas najavio ministar turizma Gari Cappelli, privatni će iznajmljivači uskoro morati rekategorizirati svoje objekte jer rekategorizacija nije obavljena više od 20 godina.

Nakon 20 godina provest će se rekategorizacija apartmana, soba i kuća za odmor

Za iznajmljivače se tako uvodi obveza koja nije postojala 20 godina.

Rekategorizacija podrazumijeva provjeru apartmana, soba i kuća za odmor koji se iznajmljuje kako bi se provjerilo pripada li im i dalje kategorija koji posjeduju, ili im se kategorija treba promijeniti. Postupak je to o čijem se provođenju govori godinama.

No najvažnije pitanje za sve iznajmljivače glasi: Koliko će ih to sve koštati?

Koliko će iznajmljivače koštati promjena

To smo upitali Eduarda Andrića iz Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

“Ministar je danas najavio rekategorizaciju apartmanskog smještaja. To bi ljudima vjerojatno donijelo probleme u smislu da moraju platiti neku pristojbu za uvid u njihove apartmane i eventualnu promjenu kategorije. Ako bi došlo do promjene kategorije, morali bi platiti one table koje ekskluzivno prodaje jedna tvrtka iz Karlovca. Ministar danas nije rekao koliki bi konkretno promjena kategorije bila trošak za iznajmljivače, no sigurno bi ljudima donio trošak, koji bi po mojoj ocjeni, iznosio do tisuću kuna”, rekao nam je Andrić.

Ministar je danas najavio da bi u postupku rekategorizacije koji je danas najavio kategoriju moglo promijeniti oko 20.000 smještajnih kapaciteta. Njihovi će iznajmljivači, čini se, morati platiti i do 1000 kuna po apartmanu za promjenu kategorije. No svi će, bez obzira na to hoće li se njihovom smještaju promijeniti kategorija, vjerojatno morati platiti pristojbu za utvrđivanje stanja njihovog apartmana, sobe ili kuće za odmor.

Vjerojatno će morati platiti i oni kojima se neće mijenjati kategorija

“Nisam siguran koliko se sada naplaćuje, riječ je o nekim taksama za dobivanje rješenja nakon uvida na temelju čega se dobiva dozvola za iznajmljivanje. To provode županijske turističke zajednice. Ako se ne bi mijenjala kategorija trošak ne bi bio velik, možda stotinjak kuna. No možda postoji mogućnost da se kategorizacija vrši besplatno jer ipak je u interesu države da se to provede. To bi bilo najpoštenije”, smatra Andrić.

Cappelli je danas objasnio zašto se kreće u provođenje postupka rekategorizacije.

“Vrijeme je da razmislimo što i u kojem smjeru s obiteljskim smještajem. Rekategorizacija će dati dobar rezime i više od 20.000 smještajnih kapaciteta bit će rekategorizirano, jer nisu rekategorizirani 20 i više godina. Hotelijeri svake četiri godine moraju obaviti rekategorizaciju pa mislim da je vrijeme da to napravimo i za privatni smještaj”, rekao je Cappelli.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here